Meteen naar de inhoud

Badminton schoenen kopen | waar moet je op letten

Badminton schoenen kopen | waar moet je op letten


Badminton is een uitdagende, complexe sport die niet alleen vaardigheden en precisie vereist, maar ook snelheid en behendigheid. Als badmintonspeler moet je in een oogwenk van de ene hoek van de baan naar de andere kunnen bewegen om de shuttle terug naar je tegenstander te verdedigen of te smashen.

Om deze redenen heb je goede schoenen nodig … en niet zomaar schoenen, maar een paar echte badminton schoenen.

Waar moet je op letten?

De juiste badminton schoenen zijn dus essentieel voor een partijtje badminton, echter waar moet ik op letten en welk merk of model past nu het beste bij mijn voet en mijn spel?

Anatomische ondersteuning

Om blessures te voorkomen en een beter loopcomfort te ervaren, is het van uiterst belang dat tijdens het badmintonnen de schoenen de juiste ondersteuning geven. De gewrichten van een mens zijn gemaakt om in (een) bepaalde richting(en) te scharnieren. Badminton schoenen moeten dus foute bewegingen tegengaan en zorgen voor een betere afwikkelen bij goede bewegingen.

Demping van de zool en hak

De daadwerkelijke waarde van functionele sportschoenen (badmintonschoenen) wordt eigenlijk voor het grootste deel bepaald door de demping van de zool. Hoe meer demping, hoe beter voor je voet, enkel, knie en andere spieren en gewrichten. Bij explosieve sporten als badminton moet de demping van de zool optimaal zijn. De dempende factor bij plots stoppen, uitvallen en landen na springen is van uiterst belang om blessures te voorkomen.

De demping van een schoen gaat achteruit ook als je niet speelt. Vergelijk het rubber met een elastiekje, je koopt een heel doosje maar je hebt er maar 1 of 2 nodig. Na een jaar haal je het doosje uit de la en bijna elk elastiekje breekt spontaan bij oprekken. De rek is eruit. Dit gebeurt ook bij schoenen. Het is daarom niet gek als de demping van schoenen in de Sale sneller achteruit gaan dan die van nieuwe modellen.

Ons advies: begin het seizoen altijd met een nieuw paar schoenen en speel zeker niet te lang door op badmintonschoenen. Je merkt helaas pas hoever de demping van je huidige schoenen is teruggelopen na de aanschaf van nieuwe schoenen.

Ondersteunen van de voetbeweging

De zool van een badminton schoen is een combinatie van meer en minder dempend materiaal, in een vorm die de voet zowel bij zijwaartse als voorwaartse bewegingen optimaal ondersteunt en die de voet recht houdt bij het landen na een sprong of een uitval pas. De voetbeweging wordt verder ook ondersteund door de structuur in de wanden van de schoen.

In de hiel zit in de meeste badminton schoenen een hardere structuur en aan de zijkant van de enkel zit vaak een kruisstructuur, beide voorkomen het overmatig draaien van de enkel. In de iets duurdere badminton schoenen zit zelfs een stuk carbon verwerkt – een soort ingebouwde brace tussen de voorvoet en hiel om het omslaan van de voet zoveel mogelijk tegen te gaan.

Pasvorm

De juiste pasvorm is essentieel tijdens badminton. Heeft u een smalle voet maar een te brede schoen, dan is de kans op blaren en schuiven in de schoen enorm groot. Heeft u een brede voet maar is de schoen te smal? Dan liggen enkel blessures enorm op de loer. Pas daarom altijd uw badmintonschoenen voor aankoop. In onze badminton winkel in Delft kunnen wij je daarbij helpen. Wij weten precies welke modellen, smal of juist iets breder zijn. Bij AllRackets.com maken we onderscheid tussen een smalle, normale, brede en extra brede pasvorm.

Ventilatie

Badminton is een indoorsport. Naast de verschillen in anatomische ondersteuning, is het belangrijk om te weten dat de ventilatie van een badmintonschoen enorm verschilt dan van outdoor schoenen. Door de snelle badmintonbewegingen, is het mogelijk dat de temperatuur in een outdoor schoen kan oplopen tot 70°C.

Bij een badmintonschoen is door de juiste ventilatie deze temperatuur aanzienlijk lager, dit kan blaarvorming aanzienlijk verminderen. Hoe meer Mesh (gaas structuur) of gaatjes in de stof, hoe luchtiger de schoen is voor je voet.

Grip van de zool

Afhankelijk van de vloer van een zaal kan men eventueel nog verschillen maken, maar over het algemeen zal een goede zool een goede grip verzorgen, op welke ondergrond dan ook. 

De grip van een badmintonschoen gaat langzaam achteruit, je merkt het vaak als je weer op nieuwe schoenen speelt… Hey ik heb weer grip. Je verliest grip door vuile zolen. Schoenen die buiten worden gedragen (al is het maar van auto naar sporthal) verhogen enorm de kans op een blessure. 

Schoenen vervangen

Bij intensief badminton is het noodzakelijk om badmintonschoenen tijdig te vervangen. Als je normaal geen last hebt na het sporten, zijn irritatie van het scheenbeenvlies, pijnlijke spieren of pijnlijke gewrichten vaak de eerste symptomen van een verminderde demping.

Ook het gevoel dat je minder grip hebt bij het badmintonnen kan een reden zijn om nieuwe badminton schoenen aan te schaffen. Algemeen kun je zeggen dat iemand die 3 keer per week op een gemiddeld niveau speelt, maximaal 6 tot 9 maanden kan spelen met dezelfde schoen. 

Speel je 1 keer per week dan is het jaarlijks vervangen van de schoenen voldoende.

Nieuwe binnenzool

In sommige gevallen is de schoen nog wel ok qua demping maar is het binnenzooltje op door schuiven of overmatige transpiratie in de schoen. U kunt de aankoop van nieuwe schoenen dan uitstellen door nieuwe binnenzooltjes aan te schaffen. Wij hebben in assortiment speciale zooltjes met een anti slip en/of gel-kussen voor extra grip en comfort.

victor binnenzool badmintonschoen
Victor Insole VT-XD 8

Badmintonschoenen Heren en Dames

Alle merken brengen badminton schoenen voor dames en badminton schoenen voor heren op de markt. Naast de kleur is ook de pasvorm en de demping aangepast. Sommige Victor badminton schoenen hebben zelfs een optimale dames fit. Voor heren met een bredere voet leveren sommige merken heren badminton schoenen met een brede of zelfs extra brede fitting.

Victor A900F BA side
Badmintonschoenen dames – Optimale fitting
SHB65X2W 1
Badmintonschoenen heren – Brede fitting

Meer informatie

Bij AllRackets.com verkopen badminton schoenen van: AdidasFZ ForzaMizuno, Victor en Yonex. Al onze badmintonschoenen kun je hier vinden.

Wil je nieuwe badminton schoenen kopen maar heb je wat hulp nodig, neem dan contact op met onze gespecialiseerde klantenservice. Dit kan eenvoudig via het contactformulier of je kunt Whatsapp bericht sturen naar +31 (0) 640197739 of gebruik maken van onze Whatsapp chat rechts onderaan de pagina. Je kunt ook langskomen in onze fysieke badmintonwinkel om het assortiment te zien, voelen en passen.