
Het kiezen van het juiste padel racket lijkt een lastige keuze. Of het nu gaat om de aanschaf van je eerste racket of het vervangen van een oud racket. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Om ervoor te zorgen dat je snel met het voor jou perfecte racket op de baan staat, hebben we een aantal tips op een rij gezet die je kunnen helpen bij je zoektocht naar je nieuwe padelracket.
1. Niveau
Voordat je een nieuw padel racket koopt, is het handig om te weten wat jouw speelniveau is. De niveaus kunnen we onderverdelen in: beginner, gemiddeld en gevorderde speler.
Als beginner is het belangrijk om eerst een gemakkelijk racket te kiezen. Je hebt dan een racket nodig met veel power en minder controle. Je leest verder in dit artikel om erachter te komen welk racket voor elk niveau de beste keuze is.
2. Gewicht van een Padel racket
Gewicht is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Een lichter of zwaarder padel racket heeft beide voordelen. Een licht racket zorgt voor meer controle. Vindt je kracht belangrijker vindt dan controle, kies dan voor een zwaarder racket.
Daarnaast is er een verschil tussen het gewicht voor vrouwen, mannen en kinderen. Het gewicht van een vrouwen padel racket ligt meestal tussen de 350 en 360 gram, voor mannen tussen 355 en 360 gram. Bij een kinderracket verschilt het gewicht tussen de 240 en 280+ gram.
Gebruik je (over)grips of een beschermer in het frame? Beide kunnen extra gewicht toevoegen, dus houd hier rekening mee als je kijkt naar het gewicht van een nieuw racket.
3. Vorm
Er zijn drie vormen van padelrackets: Diamant vorm, druppelvorm en de ronde vorm. Net als bij het gewicht van het racket heeft elke vorm zijn voordelen:
Diamant vorm
Dit racket heeft diamantvormig blad, wat ervoor zorgt dat het blad heel veel power heeft maar minder controle. Deze vorm is meer geschikt voor ervaren spelers. Alle Diamant vormige rackets kun je hier vinden.
Druppelvorm
Een druppelvormig racket heeft een balans tussen power en controle. Het druppelvormige racket is geschikt voor gemiddelde spelers. Alle Druppel vormige rackets kun je hier vinden.
Ronde vorm
Padelrackets met een ronde vorm hebben meestal veel controle en weinig kracht. Dit is het meest geschikte racket keuze voor de beginnende speler. Veel gevorderde spelers spelen echter nog steeds met deze vorm vanwege de maximale controle, dus de ronde vorm is niet alleen voor beginners, maar wel het beste om mee te beginnen. Alle rackets met een ronde vorm kun je hier vinden.
Benieuwd hoe je de verschillende rackets kunt onderscheiden? Op de foto laten we het verschil in vorm, controle en kracht zien.

4. Kern
Er zijn twee soorten rubber waaruit de kern kan worden gemaakt. De eerste is EVA-rubber, dit rubber is helemaal glad, hard, heeft meer duurzaamheid (gaat langer mee) en geeft een beter gevoel bij het raken van de bal. Hoe harder het racket, hoe meer kracht er naar de bal gaat. EVA-rubber is het meest gebruikte rubber in padelrackets.
Inmiddels is er ook een zachtere versie van EVA rubber op de markt gekomen, dit is EVA Soft. Aan de andere kant heb je het FOAM-rubber. Dit type rubber is zacht en heeft een kortere levensduur, maar heeft een groter balgevoel en een grotere absorptie van trillingen in vergelijking met EVA-rubber. Zachtere rackets hebben echter meer uitloopsnelheid van de bal bij een lagere balsnelheid, waardoor een trampoline-effect ontstaat.
Rackets reageren op temperatuur. Hoe warmer het weer, hoe zachter het racket wordt. Daarom is het bij het kiezen van een racket ook belangrijk bij welke temperatuur je speelt (binnen in de hal of buiten in de zon). Koude temperaturen vereisen een zachter racket omdat het harder wordt door de temperatuur. Als je bij warm weer (meer dan 20 graden) met een zacht racket speelt, wordt het racket te zacht en verlies je de controle over de bal.
5. Balans
De balans zorgt voor meer of minder controle. De balans van het blad verwijst naar het punt waar het gewicht van het blad is geconcentreerd. Er zijn drie soorten balansen: Topzwaar, Midden en Toplicht.
Een Topzware balans betekent dat het gewicht dichter bij het blad van het racket geconcentreerd is, deze balans geeft een langere swing en zorgt voor meer power. Een Topzware balans is gebruikelijk bij diamantvormige rackets.
Bij een Midden balans bevindt het gewicht zich in het midden (tussen het blad van het racket en je grip). Deze balans zorgt voor een balans van controle en wendbaarheid. Deze vorm van evenwicht komt meestal voor bij druppelvormige rackets, maar komt ook soms voor bij ronde modellen.
Wanneer de balans Toplicht is, wordt het gewicht geconcentreerd dicht bij het handvat van het racket, wat zorgt voor een uitstekende controle en snelle bal beheersing. Vooral ronde bladen hebben deze balans.
6. Grip dikte
Speel niet met een te dunne grip! Hoe dunner de greep, hoe meer je knijpt. Een padelracket heeft geen gripmaat, maar als je het racket vasthoudt moet je pink tussen je vingers en de handpalm passen. Vrouwen hebben iets kleinere handen kunnen het beste kiezen voor geen of anders 1 overgrip, mannen hebben grotere handen en kiezen vaak voor 1 of 2 overgrips.
Volgens de regels mag het racket zelf niet dikker zijn dan 38 millimeter, dit is tevens de meest voorkomende dikte.
7. Aanvullende materialen
Als je naar het frame kijkt, geeft een stijf frame meer controle over de bal (minder afwijking, dus meer precisie). Een voorbeeld van een stijf frame is een full carbon frame. Een stijf frame gaat ook langer mee.
Wil je meer grip op de bal? Dan kun je het beste een racket kiezen met een grove structuur op het blad. Je voelt het meteen als je je hand over het blad haalt. Hierdoor heb je meer grip op de bal en kun je de bal meer slicen en controleren. Dit is ook prettiger voor een smash vanuit de kooi zodat je meer spin aan de bal kunt geven.
Heb je gevoelige armen? Dan raden wij aan om de Soft grip aan te schaffen. Deze dempende grip zorgt voor 92% minder trillingen, wat resulteert in minder vermoeidheid en minder kans op blessures.
8. Frequentie
Vraag jezelf, voordat je een (nieuw) padel racket koopt, af hoe vaak je van plan bent te gaan spelen. Ben je van plan om slechts af en toe te gaan paddelen? Bedenk dan hoeveel geld je eraan uit wil geven. Ben je daarentegen meerdere keren per week op de padelbaan te vinden? Dan is het misschien beter om wat meer geld te investeren en voor een racket met EVA-rubber te gaan. Deze padel rackets zijn slijtvast en gaan daardoor langer mee.
9. Prijs
De prijzen van een padel racket verschillen enorm. Een racket geschikt voor beginners kost tussen de 50 en 80 euro, maar een racket voor de echte profs kan 400 tot 500 euro kosten! De prijs zal dus altijd van invloed zijn op de aanschaf van een nieuw racket.
Je moet onder andere rekening houden met de duurzaamheid van een padel racket. Wanneer een nieuw racket momenteel behoorlijk aan de prijs is maar wel langer meegaat, is het een goede investering voor later. Begin je net met padel? Dan is het slim om eerst een goedkoper padel racket voor beginners aan te schaffen.
10. Lees reviews
Wil je zeker weten of het padel racket dat je hebt gekozen ook werkelijk is zoals je is verteld? Ga online en lees verschillende recensies. Gebruikers die het racket al hebben gekocht zijn je beste vriend, door over hun ervaringen te lezen weet je ongeveer wat je kunt verwachten bij het kopen van een nieuw padel racket.